3 Perkara Penting Dalam Seo Alias Pengoptimuman Laman Web

Halo teman-teman sahabat blogger tanah air… jumpa lagi nie sama si empunya blog juragan cipir. Hari ini saya nak sedikit bercerita tentang 3 hal utama yang penting sekali bagi pengoptimuman (optimalisasi) blog / laman web kita.

Seperti kita tahu, kita harus mengoptimumkan blog kita agar mampu bersaing di halaman pertama enjin carian (mesin pencari / search engine) agar mendapatkan trafik sebanyak-banyaknya. Apabila tak dioptimasi, maka trafik blog kita nak lambat alias lelet macam siput hiks hiks 😀

blog-juragan-cipir

Apa sahaja 3 perkara penting tersebut?

Jawapannya iaitu:

1. Update artikel original secara rutin

Update artikel rutin ini berfungsi untuk menumbuhkan dan mengekalkan (mempertahankan) trafik yang ada. Jika trafik tak ditumbuhkan dan dipertahankan, maka blog kita nak sepi terus.

2. Seo onpage seperlunya

Gunakan seo onpage seperlunya sahaja, contohnya: memberi satu internal link di setiap posting blog kita. Internal link jangan terlalu banyak, satu sahaja sudah cukup.

3. Seo offpage seperlunya

Seo offpage juga boleh disebut backlink. Gunakan backlink seperlunya sahaja, contohnya: komen di blog lain dan meninggalkan url blog kita. Ingat lho ya, jangan mencari backlink secara berlebihan dalam sehari kerana ia boleh berbahaya. Cari backlink sewajarnya sahaja.

Keterangan:

Jika anda berjaya melaksanakan 3 perkara penting di atas  di blog anda, maka anda boleh dengan mudah membina laman web besar. Agar laman web anda cepat menjadi besar maka caranya adalah dengan meningkatkan titik nombor 1 di atas, iaitu meningkatkan update artikel original sebanyak mungkin setiap harinya.

Semoga bermanfaat buat teman-teman semua, jangan lupa baca juga artikelnya mas wahyu yang berjudul Menulis Artikel di Blog Juragan Cipir Sungguh Luar Biasa.

Bagikan:
9 Comments

Add a Comment

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.